Forårsdepression – er der overhoved noget der hedder sådan?

Jeg kørte ned af strandvejen i dag og ser at solen danse på himlen, duften af foråret er så nærværende og alting føltes en smule lettere.

Sender mine tanker til dem, der er tunge i sindet og ved, at sådan er det ikke for alle. Når solen skinner, træerne springer ud, fuglene synger – så er der mennesker der føler, at de “bør” være glade og lette i sindet, men ikke er det.

Men måske er du én af dem, der bliver trist og modløs på denne årstid. Der er ikke mange der ved, at antallet af danskere, der lider af depression, stiger markant i forårsmånederne. Der er nemlig to bølger af stigning i antal af depressioner. Der er, som de fleste ved, en bølge af depressioner om vinteren – den såkaldte vinterdepression – og så er der igen en bølge i starten af forårsperioden.

De fleste af os går hele vinteren og sukker efter forårets lysere og mildere vejr, men for nogen er de lyse tider knapt så lyse, og særligt for de mennesker, der i forvejen har tendens til depression, kan foråret faktisk være den værste tid på året.  Mennesker der er forårsdeprimerede føler sig i stedet udkørte, energiforladte med et negativt syn på både sig selv og livet. Når foråret kommer, indser mange, at det, de har gået med, ikke bare er tristhed eller en mindre vinterdepression, men noget, som de må forholde sig til. Når alle andre omkring én får mere energi og bliver gladere, oplever man som deprimeret pludselig en større kløft mellem omverdenen og de følelser, man selv går med. Det forstærker depressionen.

Foråret kan forstærke depression

Men hvad er forårsdepression, og hvorfor bliver nogen mennesker triste og ligefrem deprimerede, når foråret melder sin ankomst?

Vi ved, at foråret er den tid på året, hvor der er flest selvmord. Det man måske skyldes, at man har gået og holdt ud og hold ved og håbet, at depressionen vil slippe sit tag i én når foråret kom, men når så dette ikke sker så opgiver man.
Foråret være det tidspunkt på året, hvor særligt sårbare mennesker mistrives, særligt hvis man i forvejen er disponeret for depression.

Nogen mener, at det kan skyldes de skiftende lysforhold. Søvnen kan forstyrret af, at lyset kommer tidligere, og derved får vi ikke tilstrækkeligt med søvn.
En anden forklaring er, at det kan gør ondt at se andre mennesker lykkelige, forelsket og fulde af livsglæde, mens man selv føler sig trist og energiforladt. Det gør ondt at hele verden omkring blomstrer op, uden at man selv har den samme glædelige oplevelse. Det kan give en lang række af tanker som:
• “Det bliver aldrig bedre”.
• “Alle andre kan finde ud af det. Jeg er den eneste der går og føler at alt er håbløst”.
• “Jeg er anderledes og helt forkert”.
• “jeg er sådan én der aldrig kan finde lykken”.
Hvis du føler dig trist og måske ensom, kan det være utroligt hårdt at være omgivet af mennesker, der er glade og fulde af vitalitet og masser af livsmod. Hos de fleste stiger humøret jo om foråret og man kommer derved til at føle sig endnu mere trist, ensom, fortabt men også anderledes og forkert.
Det er så vigtig, at du er obs på at depression, hvis du i en længere periode har haft nogle af nedenstående symptomer.

Depression – symptomer du skal være opmærksom på:
• Følelsen af at føle sig ked af det eller trist til mode uden særlig grund. Eller har problemer med at føle noget som helst
• Følelsen af at være meget træt trods søvn og besvær med at tage sig sammen til socialt samvær eller praktiske gøremål
• Skyldfølelse og selvbebrejdelser over ikke at slå til og en tendens til at dvæle ved ting, som man tidligere har gjort forkert
• Problemer med at falde i søvn eller sove igennem. Det kan være på grund af indre uro, rastløshed og angst
• Nedsat appetit eller i enkelte tilfælde en stærkt forøget appetit – særligt efter kulhydratrige madvarer

Er du i tvivl om du har depression, så søg professionel hjælp.

Kærligst Joanna

Følg mig - Like siden