Stress fucker med din hjerne

Stress fucker med din hjerne

Seriøst – det gør det virkelig. Derfor kan du måske heller ikke rigtig kende dig selv, eller forstå dine egne reaktioner. Du oplever vilde kropslige signaler og du er ude af stand til at stoppe eller forhindre det. Det er i sig selv vildt skræmmende.

Måske oplever du, at tænke : “Stopper det aldrig” – Tænk hvis jeg aldrig bliver mig selv igen” – Jeg har ingen kontrol over mig selv længere ….”

Det er forståligt – for stress er skræmmende. Du følger dig jagtet og du er ude af stand til at flygte fra det. Lad mig prøve at belyse,  hvad der endelig sker med kroppen, når vi er udsat for langvarig og mere alvorlig stress.

Hvad sker endelig i kroppen ved stress?

Når mennesker oplever stress, så udløser kroppen en række stresshormoner.  Når vi bliver mødt af trusler i vores omgivelser, så har vi brug for de ekstra ressourcer der skal til, for at overkomme vanskelige situationer.  Kroppen forsøger at optimere og sikre at du overlever !

Puls og blodtryk øges og adrenalin, noradrenalin  og kortisol øges, så man bliver bedre rústet til at klare stresset situationer. Problemet opstår først, når stressen er langvarig, så kroppen belastes af denne overproduktion af stresshormoner.

Det sympatiske nervesystem

Når vi oplever stressende situationer. så sørger det sympatiske nervesystem for, at vi kan handle og yde noget ekstra. Systemet er selvregulernede.  Det er det system, som hjælper os til at øge alarmberedskabet  i vores krop og sind, når det er nødvendigt.

Derved frigøres noradrenalin og adrenalin.

Du kan mærke det ved, at din puls stiger, din fordøjelse går i stå og din krop gør sig klar til at gå til kamp.  Det som skaber problemer for dig er,  hvis din stress er opstået over længere tid og du måske langsomt er gået fra uro til hjertebanken. Du oplever, måske, at du har svært ved at sove, svært ved at trække vejret ordentligt og  dine muskler er spændt op. Over tid vil det udvikle sig til en lang række symptomer som blandt andet dårlig hukommelse, koncentrationsbevær, hjertebanken, uro  og måske endda angst ?

Er du en af de næsten 40.000 danskere, der er sygemeldt  grundet stress ?

Stress er altså ikke bare en masse psykologiske symptomer og negativ tænkning. Stress er i høj grad styret af  de fysiologiske faktore, som du ikke kan tænke dig ud af – du har brug for TID og RO.  Din krop er på overarbejde og dit alarmberedskab er overaktivt.

Hvis du har været alvorlig stresset igennem en længere periode , vil din hjerne blive påvirket af stresshormonet kortisol.

Kortisol dannes i binyrerne og vil forsøge at styrke dit immunforsvar, men over en længere periode med øget kortisol produktion, vil det  nedbrydes hjerneceller i vores hukommelsesområde i hjernen – hippocampus. Derfor oplever mange mennesker med stress alvorlige hukommelsesproblemer. Måske har du hørt historier om, at mennesker pluselig ikke kan huske vejen hjem, eller om de har handlet eller ej. Det kan føles meget chokerende at opleve, at hukommelsen i den grad svigter.

Kortisol styre også vores stofskifte og både søvnproblemer og vægtøgning er derfor ofte en følgevirkning af længerevarende stressbelastninger

Hippocampus skrumper gradvis ved længerevarende stress.

Mens hippocampus skrumper, er der et andet område i din hjerne der vokser. Det er nemlig området for frygt.

Området hedder Amygdala og er den del af vores hjerne som styre vores frygtfølelse – en del af den primitive del af din hjerne, som er helt nede på krybdyrsniveau og derfor aktiveres helt uden logisk tænkning.

Amygdala vokser under længerevarende stress – dit frygtcenter. 

Derfor oplever mange mennesker med stress psykologiske problemer som angst og depression, som en del af deres stressbillede.  Med dette følger der mange ting med og kan være invaliderende i en periode. Det kan være svært at komme ud af sengen, tage almindelig hverdagsbeslutninger,  at handle i et supermarked eller hente børn i daginstitutionen…. Når din alarmberedskab er overaktivt, vil din hjerne scanne alt for fare.  Det kan føles ubehageligt at være sammen med andre mennesker, være i uvante situationer, skulle præstere på arbejde eller overkomme opgaver,  der før i tiden var en helt almindelig del af din hverdagen.

Stress fucker med din hjerne !

Det tager tid, tålmodighed og omsorg at komme igennem og videre efter et længerevarende stressforløb. Du er nød til at omstille dig og forvente, at du ikke bare kan fixe det. Du bliver nød til at lave om i dit liv, en gang for alle.

På den anden side af et stressforløb kan det liv, der er mere tilpasset DIG.  Derfor vil mange mennesker opleve, at man får ryddet op, set sine livværdierne efter, tilpasse og gør livet endnu bedre. Du vil sikkert opleve, at sætte fokus på  de ting, som i virkeligheden gør dig glad. Når du altså virkelig mærker og giver det tid og opmærksomhed.

Kærligst  Joanna

Følg mig - Like siden