Overvind din eksamensangst nu

I en tid med terminsprøver kommer eksamen nu tæt på. Der er ikke mange måneder til, at det virkelig gælder og for mange studerende og vil det allerede nu sætte bekymringerne i gang og starte en spire til angst på selve dagen.

Tvivl og usikkerhed på sig selv kombineret med høje krav og forventninger er ofte årsag til, at mange får eksamensangst. Det er del af forklaringen, der ikke dækker alle årsagerne til eksamensangst, og den kan ikke stå alene. Årsagerne til eksamensangst kan nemlig være mange og komplekse. Der findes ikke en enkelt forklaring på, hvorfor nogle synes, det er legende let, mens andre synes, det er uoverkommeligt svært.

Har du i forvejen en tendens til, nemt at blive stresset eller har du det svært med kritik i det hele taget, kan en eksamenssituation virke meget truende og derved opstår angsten. Som, ved alle former for angst opleves situationen truende for individet så vil der opstå angst og derfor er det faktisk logisk, at kroppen reagerer. Det er meget almindeligt, at angsten er forbundet med et fuldkommen kontroltab i selve eksamenssitationen.

Det handler derfor ofte om hvordan du fortolker situationen – altså hvad du tænker om en eksamenssituation. Det betyder også noget hvordan du husker dine tidligere oplevelser med denne type præstationer.

Jeg har talt med elever der hårdnakket påstår at de er elendige til eksamen og måske viser det sig ved en faktuel gennemgang af overstået eksaminer, at det kun var én enkelt eksamen der gik galt. Denne oplevelse står klart og altoverskyggende i hukommelsen. Derved kommer der netop påstande som:

  • “Jeg går helt sort til eksamen”
  • “Jeg er vildt dårlig i eksamensituationen”
  • “Tænk hvis jeg besvimer midt i det hele”
  • “Tænk hvis der kun kommer “grød” ud af munden på mig”
  • “Jeg får altid dårlige karakter til eksamen”….

Der er glidende overgange mellem den almindelige nervøsitet og den egentlige eksamensangst. Men hvor den almindelige nervøsitet bedst beskrives som sommerfugle i maven, er eksamensangsten en langt voldsommere og mere hæmmende tilstand præget af bekymringer, indre uro og betydeligt fysisk ubehag f.eks. mavepine og hjertebanken.

Det er forskelligt fra person til person hvordan eksemensangsten opleves. For nogen er eksamensangsten en trofast følgesvend, så snart eksamen kommer på dagsordenen, starter uroen og ubehaget. Der er nærmest tale om en kronisk ”eksamenstilstand”, hvor alt der knytter sig til eksamen, bliver forbundet med angst og ubehag. Det er først, når eksamen er overstået, at angsten aftager og slipper sit jerngreb.

Hos nogle viser eksamensangsten sig først for alvor lige inden eksamen. Timerne op til, og minutterne lige inden eksamen kan være utrolig lange og nervepirrende. For nogle kan ubehaget være så intenst, at det opleves som om, de helt mister kontrollen over den situation. For ande er eksamensangsten mere lunefuld, idet den kan komme og gå, uden at følge et egentlig mønster.

Kend din angst

Alle kan i princippet blive ramt af eksamensangst, men forskningen peger på, at eksamensangst ofte forekommer hos personer, der har meget høje krav og forventninger til sig selv og gerne vil gøre det ”perfekt”. Hvis du altid skal levere den perfekte præstation, hvis intet mindre end perfekt er godt nok, er det ikke underligt at situationen er faretruende.

At man ikke giver sig selv plads til andet en 12 tallet og altid gør det perfekt, vil føre til angst og stress i forbindelse med en eksamen. Der er simpelthen alt for meget på spil. For disse studerende opleves det som om hele deres person er på ”prøve” og mislykkedes det, så har man ikke levet op til egne regler om at gøre det 100 %.

Jeg tror det er vigtigt, at man er sig selv er bevidst om egne regler, at stille sig observerende overfor  hvilken tankegang der ligger bag eksamensangsten og hvilke ting der følger med adfærdsmæssigt der måtte vedligeholde angsten.

For nogen vil det, at forbedrede sig fylde alt, mens andre venter, eller udsætter forberedelserne og derved udskyder angstfølelsen, som kan opstå allerede  i forbindelse med forberedelserne.

Det er vigtigt, at du forstår din angst og hvad der ligger bagom for at overvinde din eksamensangsten.

Du har brug for redskaberne til at kunne hjælpe sig selv i situationen. På selve eksamensdagen er du nemlig alene om det og har du de rigtige redskaber til at komme igennem dagen, så vil du få den bedst mulige oplevelse med din eksamen.

Genkender du ovenstående, så er det måske en god ide, at søge hjælp til din angst, så der findes alternativer til angsten på selve dagen både nu og i fremtiden.

Bedste hilsner

Joanna

Følg mig - Like siden