Hvad er metakognitiv terapi

“Alle har negative tanker, og alle tro på dem en gang imellem, men ikke alle har psykiske lidelser.” Sådan skriver Adrian Wells, manden bag metakognitiv terapi.

 

Sagens kerne er, at alle mennesker tænker, bekymre sig og til tider også gå ind i den type af tanker, som giver anledning til tristhed, bekymringer og angst. Vi kan ikke styrer vores tanker, men vi kan lærer at kontrollere, hvor meget vi vælger at gå ind i dem og give dem næring og opmærksomhed.
Det selve overtækningen, der er den støreste årsag til tristhed, angst, depression og stress. Nogle kalder denne tendens til overtænkning tanketyranniet, tankemyldre. Genkender du det ?

Alle mennesker laver det man vil kalde forestillingsbilleder i vores sind. Tænk bare på, hvad der sker i dit sind, så snart rejsen til sommerferien er bestilt. Går rejsen sydpå, så ser du havet, stranden, solen, blomster…. Du mindes måske tidligere ferier, hvor du genkalder dig den følelse du havde i de øjeblikke du hiver frem i dit tænkende sind. Vi kan lige forestille os, hvor dejligt det bliver. Du tænker videre og ser en solnedgang, smilende børn og dejlige øjeblikke med dine allekæreste. En varm og glad følelse spreder sig – forventningsglæde.

Det samme sker når der er noget du bekymre dig om eller frygter. Du giver på samme måde erindringer fra fortiden frem. Måske har du oplevet stationer der ligner den du bekymre dig om, og disse bliver vist for den indre skærm i din bevisthed. Du bliver angst, bange trist eller modløs alt afhængig af, hvilke erinderinger og billeder du laver på en give situation – forventningsangst eller modløshed.

Det kan være du måske frygter en kommende situation og tænker “Åh nej, ikke nu igen – det klarer jeg aldrig…” samtidig med at din indre film går i gang og sætter gang i de indre processer.
DIN HJERNE KAN IKKE KENDE FORSKEL PÅ INDRE BILLEDER ELLER VIRKELIG FARER ! Altså hvis du tænker “Åh nej ….” så sætter kroppen i gang med at producerer stresshormoner.

Jo oftere du føler dig truet eller tænker triste tanker, des oftere sætter du disse processer i gang.

Med metakognitiv terapi  får du redskaber til at ikke altid hoppe på vognen i dit tænkende sind. Du lærer, at begrænse de mange forestillingsbilleder og droppe uanet mængde af grublerier og bekymringer. Du vil opdage, at dine tanker og bekymringer er vanetænkning. Du vil være i stand til at tage kontrollen tilbage i dit liv og droppe overtænkningen. Det vil give dig muligheden for at leve dit liv baseret på de ting du faktisk har lyst til og har brug for. Det liv som du ønsker dig og drømmer om.

Metakognitiv terapi er i dag den mest anvendte terapiform i storbritatian til socialangst og mange andre lidelser. Det er en terpiform, hvor du ikke behøver at starte med barndommens fortællinger eller vende vrangen ud, for at få det bedre.

Jeg er begejstret for denne terapiform og oplever, at man hurtigt kan vende en negativ nedadgående spiral til det modsatte og dermed mere liv og mere livsglæde – hverdagslykke om man vil.

Kærligst
Joanna

Følg mig - Like siden